Autobianchi is een Italiaans automerk, dat vanaf 1955 auto’s produceerde. Autobianchi komt voort uit het Milanese Bianchi en de productie is min of meer overgenomen door Lancia, nadat FIAT het merk zelf al in 1967 had overgenomen.
Autobianchi werd in 1955 opgericht om de productie in de fabriek in Desio veilig te stellen, en het kapitaal werd voor een derde deel opgebracht door FIAT, een ander deel door Bianchi en het laatste derde deel door bandenfabrikant Pirelli.

Bianchina

De Autobianchi Bianchina was het eerste product van de fabrikant en was gebaseerd op de beproefde techniek van de FIAT 500. Ook bij deze auto was het kleine halve litertje achterin geplaatst. De auto werd geleverd in verschillende uitvoeringen, waaronder Panoramica (dakraam), Cabriolet en zelfs een licht vrachtwagentje.

Primula

De eerste echte Autobianchi was de Primula, die in 1964 gepresenteerd werd. De Primula was een voorwielaangedreven auto met een viercilindermotor en had – voor die tijd vooruitstrevend – schijfremmen rondom.

A112

In 1969 werd de A112 gepresenteerd. In feite op de markt gezet om te zien of de opvolger van de FIAT 500, de 127, een succes zou worden. Het bleek een goede zet, want zowel de 127 als de A112 werden grote verkoopsuccessen; van de A112 werden meer dan anderhalf miljoen exemplaren gesleten en de 127 zou in licentie worden geproduceerd door o.a. FSM.

Met de A112 werden speciale cupraces gehouden, het A112-70 pk-kampioenschap. Ook werd er een speciale Abarth versie gepresenteerd.
De A112 werd min of meer opgevolgd door Lancia’s Y10 (en later Ypsilon).

Interessante links