Mitsubishi Group is een Japanse multinational  bestaande uit een reeks van autonome bedrijven die het handelsmerk Mitsubishi delen.

Mitsubishi Motors Corporation, Mitsubishi is een multinationale automaker met het hoofdkantoor in Minato. In 2010 was het de op vijf na grootste Japanse autofabrikant en de zestiende grootste ter wereld, gemeten aan de hand van  de productie. Het is een onderdeel van de Mitsubishi Keiretsu, voorheen de grootste industriële groep in Japan, en werd gevormd in 1970 uit de auto-divisie van Mitsubishi Heavy Industries.

Geschiedenis

Mitsubishi bedrijf werd voor het eerst opgericht als een rederij door Yataro Iwasaki (1834-1885) in 1870. In 1873 werd de naam veranderd in Mitsubishi Shokai. De naam Mitsubishi bestaat uit twee delen: “mitsu” betekent “drie” en “hishi” (die overgaat in “Bishi” onder rendaku), wat betekent “water caltrop” (ook wel “waterkastanje”), en dus “ruit”, hetgeen tot uiting komt in de beroemde logo van het bedrijf.  Het wordt ook vertaald als de “drie diamanten”.

Mitsubishi is opgericht in 1870, twee jaar na de Meiji-restauratie, met vaart als haar corebusiness. De diversificatie was meestal in diverse aanverwante gebieden. Het trad in de steenkoolwinning met de kolen die nodig zijn voor schepen, kocht een scheepswerf van de overheid om  schepen  te herstellen. Later werden de technologische mogelijkheden van de werking van de scheepsbouw gebruikt om de business verder uit te breiden naar de productie van vliegtuigen en apparatuur. Ook de ervaring van de overzeese scheepvaart leidde het bedrijf tot het aangaan van een trading bedrijf.  Het bedrijf kocht in de mijnbouw in 1881 door de overname van de Takashima mijn en Hashima Island in 1890. Ze hebben ook gediversifieerd in de scheepsbouw, de banken, verzekeringen, opslag, en handel. Later diversificatie droeg de organisatie in sectoren als papier, staal, glas, elektrische apparatuur, vliegtuigen, olie, en onroerend goed. Als Mitsubishi bouwde een breed gedragen conglomeraat, speelde een centrale rol in de modernisering van de Japanse industrie.

Mitsubishi Automotive vindt  zijn oorsprong  terug tot 1917, toen de Mitsubishi Shipbuilding Co, Ltd het model A introduceerde, de eerste in serie geproduceerde Japanse auto. Dit  is een geheel met de hand gebouwde zevenzitter sedan op basis van de Fiat Tipo 3, het bleek te duur te zijn in vergelijking met de Amerikaanse en Europese massaproductie rivalen, en werd stopgezet in 1921 na slechts 22 zijn gebouwd.

In 1934 werd Mitsubishi Scheepsbouw samengevoegd met de Mitsubishi Aircraft Co, een bedrijf opgericht in 1920 om  vliegtuigmotoren en andere onderdelen te vervaardigen. Dit bedrijf stond bekend als Mitsubishi Heavy Industries (MHI), en was het grootste particuliere bedrijf in Japan.  MHI concentreerde zich op de productie van vliegtuigen, schepen, treinwagons en machines, maar in 1937 ontwikkelden zij de PX33, een prototype sedan voor militaire gebruik. Het was de eerste in Japan gebouwde personenauto met full-time vierwielaandrijving. Deze technologie van het bedrijf zal later terug te keren na bijna vijftig jaar later, in haar zoektocht naar de autosport en verkoop succes.