Nissan Motor Co. Ltd ,(Nissan Jid?sha Kabushiki-gaisha) is een Japanse autofabrikant. In de periode 1932 tot en met 1983 werden er tevens auto’s onder de naam Datsun verkocht.
Nissan is een van de grotere automobielfabrikanten, na Toyota. In de jaren negentig kwam het concern in financiële problemen. Het Franse autoconcern Renault werd eind 1999 hoofdaandeel-houder (daarmee de-facto eigenaar) van Nissan en benoemde Carlos Ghosn als president, om de problemen bij het bedrijf op te lossen. Op grond van dit besloot men te stoppen met de productie van de befaamde Nissan Skyline.

Geschiedenis

In 1911 werd in Tokio het bedrijf Kwaishinisha Motorcar Works opgericht. Drie jaar later ging de eerste auto in productie, de DAT. DAT was een acroniem van de achternamen van de bedrijfspartners: Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchi.
In 1918 werd Kwaishinisha Motorcar Works hernoemd in Kwaishinisha Motorcar Works Co. en in 1925 in DAT Motorcar Co. Het volgende jaar vond er een fusie plaats met ‘Jitsuyo Jidosha Co.’, een bedrijf uit Osaka.
In 1931 werd de eerste DATSON geproduceerd, dit stond voor Son of DAT. Later zou deze naam veranderd worden in Datsun omdat son in het Japans ook verlies betekent.
Twee jaar later verhuisde de firma naar Yokohama en werd een nieuwe naam toegepast Nissan Motor Company. In hetzelfde jaar presenteert het de Datsun Nissanocar.

Producten

Nissan verkoopt wereldwijd een verscheidenheid aan producten. Van sportwagens als de Nissan 350Z, waarvan het origineel in 1969 een ware hype ontketende in de Verenigde Staten tot aan lichte vrachtwagens zoals de Atleon. Daarnaast zijn ze specialist in vierwielaangedreven voertuigen. Ook kwamen ze met spectulaire modellen op markt zoals 300ZX en de befaamde Nissan Skyline die hoog aangeslagen werd.
Speciaal voor de Amerikaanse markt is het merk Infiniti opgericht, waarvan de modellen ondertussen ook in Europa te verkrijgen zijn.

De geschiedenis van de “Z “

Nissan heeft een complete lijn aan relatief betaalbare sportwagens, herkenbaar door de Z in de typeaanduiding. Ook wel : The “Z Cars” genoemd als een speelse referentie naar een toenmalig populaire politie serie: Z Cars

Hieronder de geschiedenis; Alle Z’s hebben achterwielaandrijving en een 6 cilinder motor.

1970: De 240Z met 2,0 liter 150 pk-zescilindermotor wordt in de Verenigde Staten geïntroduceerd,met als toegevoegde typenaam Fairlady, wint het Sports Car Club of America production championship en eindigt als 7e in de RAC International Rally.
1971: De 2,6 liter 162 pk lange wielbasis 2+2 260Z verschijnt op het toneel en de 240Z wint de overall-klassements- en teamtrofees in ‘s-werelds zwaarste duurproef, de East African Safari Rally.
1972: Monte Carlo Rally, derde in de algemene rangschikking
1973: Nissan overheerst de Safari Rally opnieuw
1978: De tweede generatie 280Z wordt in Europa geïntroduceerd als tweezitter, 2+2 en Targa (met verwijderbare dakpanelen). Hij wint negen races in de US International Motor Sports Association GT series.
1983: De nieuwe 300ZX is uitgerust met de dohc V6-motor in 170 pk en 228 pk turbo-uitvoering, en is leverbaar in drie carrosseriestijlen. Hij domineert de IMSA duurrace en wint de GT1 class SCCA series gedurende twee seizoenen met acteur Paul Newman achter het stuur.
1989: De vierde generatie 300ZX verschijnt met een trendy design waarin het DNA van de Z toch goed herkenbaar blijft.
1990: De nieuwe 300ZX wordt in Europa geïntroduceerd en is alleen verkrijgbaar als coupé 2+2 met een turbomotor van 300 pk. In Japan wordt ook een tweezitter cabriolet verkocht.
1991: Het succes in de IMSA series in zijn introductiejaar wordt herhaald
1992: De V6 twin-turbo 300ZX wint de derde IMSA series op rij.
1994: De 24 uur van Le Mans ziet de 300ZX in een uitputtende race winnen in de IMSA GTS klasse en als vijfde eindigen in het algemeen klassement.
2002: De vijfde en huidige generatie 350Z met een grotere 280 pk motor, die voor optimaal weggedrag in het midden is geplaatst, wordt in de Verenigde Staten en Japan geïntroduceerd.
2003: Europa ontvangt de nieuwste versie, terwijl de auto zowel tijdens zijn debuut in de Japan Grand Touring Car Championship GT300 klasse als in de Super Endurance series de overwinning in de wacht sleept.
2004: De nieuwe 350Z roadster wordt in Europa gepresenteerd terwijl de racers de team- en coureurskampioenschappen en de super endurance section in Japan winnen.
2005: De 350Z 35th anniversary edition ziet het levenslicht met een 300 pk motor en getuned chassis, unieke lichtmetalen velgen en bijzondere kleuren.
2006: Een rally versie van de 350Z debuteert in de GT-P klasse in de Ardenne Bleue Rally. De wagen wordt bestuurd door Chris Van Woensel.

Interessante links

Nissan club Nederland : www.nissanclub.nl