Het Nederlandse wagenpark krijgt steeds meer historische allure Het CBS komt vandaag met het nieuws dat het aantal oldtimers in Nederland toeneemt. Vergeleken met begin 2014 steeg het aantal 40 jaar en oudere personenauto’s begin 2018 van 115.000 naar 141.000 stuks. Dit nieuws werd 20 maart prominent gebracht in het ochtendnieuws op NPO1.

Autonome groei en import.

De stijging heeft een paar oorzaken. Het gaat economisch weer beter in Nederland en het aantal geïmporteerde voertuigen neemt toe; dat is af te lezen aan het tempo waarin de DZ kenteken serie voor klassieke 40+ auto’s wordt afgegeven. Daarnaast komt steeds een nieuwe jaargang origineel Nederlandse auto’s op leeftijd en bereikt de 40 jaar grens.

Natuurlijk heeft de Fehac nieuwsbrief 20 maart 2018 ook de per 1-1-2014 naar 40 jaar opgetrokken vrijstelling Motorrijtuigenbelasting invloed: een oldtimer met blauwe kenteken platen zonder belastinggedoe is toch leuker dan eentje met gele platen in de overgangsregeling. In hetzelfde CBS bericht staat dat de oldtimerliefhebbers vooral op het platteland te vinden zijn. Laren en Terschelling zijn de gemeenten met de hoogste oldtimerdichtheid.
Beperkt gebruik van 1.700 km per jaar Toch zijn er niet veel oldtimers in het straatbeeld te zien. Ook meldt het CBS in haar bericht dat 40+ oldtimers gemiddeld maar 1700 km per jaar rijden. Ze staan 11 maanden per jaar in de garage en ons mobiel erfgoed op de weg komt er maar een maand per jaar uit voor enkele mooi weer ritten.
Bron: FEHAC